Home   |  Message Board   |  Information   |  Classifieds   |  Features   |  Video
Transducer out of water? - Walleye Message Central
Walleye Message Central

Go Back   Walleye Message Central > Boats, Motors, Electronics and Trailers > Electronics

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-09-2011, 09:01 PM
Mountainspring
Guest
 
Posts: n/a
Default Transducer out of water?

So my dealer just installed my hds 10 and he mounted the structure scan tranducer on the transom. He then mounted the other transducer the one that came with the hds some other place i didn't ask about. There my be a possible that he mounted the transducer on the terrova but not sure.

Would this run correctly or is it even possible, with having one of the transducers not even in the water. Also i was very disappointed that i had to mount my hds on the side gunnel by the drink holder instead of on the dash ( 1775 impact ss), but this adds a whole new level of movement so glad some things came out okay.

If anyone has any knowledge on this your imput will be very appriciated. Thanks Mountainspring
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-09-2011, 09:23 PM
REW REW is online now
Charter Member
 
Join Date: Nov 1999
Location: .
Posts: 23,916
Default

Any depth finder to work, MUST have the transducer in the water.

If you are talking about the one on the trolling motor, the depth finder will only work if the trolling motor is in the water.

I assume that both of the rear mounted transducers are mounted correctly and are in the water when the boat is in the water.

REW
Reply With Quote
  #3  
Old 09-09-2011, 10:27 PM
Mountainspring
Guest
 
Posts: n/a
Default

Well the thing is the only the structure scan transducer is mounted at the rear.

My question now is can the hds run all it's bells and whistles with the regular tranducer not in the water. Therefore only the structure scan scan transducer is in the water e,g, trolling at higher speed without the terrova steering.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-09-2011, 10:56 PM
Mountainspring
Guest
 
Posts: n/a
Default

He alo didn't mount the white piece of plastic (starboard) between them so should i be worried, what effects will it have?
Reply With Quote
  #5  
Old 09-10-2011, 12:24 AM
REW REW is online now
Charter Member
 
Join Date: Nov 1999
Location: .
Posts: 23,916
Default

Not to worry. No need for the starboard.
It just means that if you have to change transducers will you have extra holes in the boat.

REW
Reply With Quote
  #6  
Old 09-10-2011, 12:26 AM
REW REW is online now
Charter Member
 
Join Date: Nov 1999
Location: .
Posts: 23,916
Default

Mountain,
Since this is apparently a new boat, have the dealer or one of his staff come out on the water with you and have them go over everything on the boat and have them explain everything to you and also insure that everything is working correctly while on the water.

It is your money, it is not an unreasonable request and many dealers will do exactly that.

Good luck
REW
Reply With Quote
  #7  
Old 09-10-2011, 12:27 AM
REW REW is online now
Charter Member
 
Join Date: Nov 1999
Location: .
Posts: 23,916
Default

If this is a competent dealer, I am guessing that everything has been installed correctly.
But it wouldn't hurt to have everything demonstrated on the water in actual use to both verify its correct operation as well as helping you to learn how to run everything.

REW
Reply With Quote
  #8  
Old 09-10-2011, 05:18 AM
Shellback's Avatar
Shellback Shellback is offline
Charter Member
 
Join Date: Nov 1999
Location: Wagontown, PA, USA.
Posts: 4,857
Default

I would have definitely wanted the mounting board. As it's already past that point, make sure you install one if any changes have to be made that would require new holes. You don't want your transom looking like swiss cheese.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-10-2011, 05:30 AM
KHedquist's Avatar
KHedquist KHedquist is offline
Charter Member
 
Join Date: Nov 1999
Location: MN
Posts: 4,082
Default

To clarify you only had the LSS transducer on the back, the HDS on the dash and the skimmer transducer is where?

If you plan on using the unit at speed you need to have the skimmer on back of the transom.

Check out this Video http://walleyeworkshop.com/node/148
__________________
Kirt Hedquist
NPAA 292
Reply With Quote
  #10  
Old 09-10-2011, 05:52 AM
Juls's Avatar
Juls Juls is offline
Super Moderator
 
Join Date: Nov 1999
Location: Port Clinton Ohio
Posts: 10,131
Default

Quote:
Originally Posted by Mountainspring View Post
There my be a possible that he mounted the transducer on the terrova but not sure.

Would this run correctly or is it even possible, with having one of the transducers not even in the water.
My guess is that it wasn't mounted to the Terrova. And, no, they don't work out of water.

Are you sure he didn't mount it in the floor as a "through hull" transducer?

Why not just ask them where they put it? The answer is just a phone call away.

Juls
__________________
Juls
NPAA#89

Find me in Walleye Central's Business Directory HERE

http://www.walleyecentral.com/pros/?proID=8

2014 Ranger 620
250 ETEC
15 ETEC Kicker
112 Terrova w/iPilot LINK
Humminbird 1199 SI, 1159c DI on Dash & 1159 Bow
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 12:21 PM.